Publicatie ‘Te lichte kalveren’ van Agrio wint de Bronzen Greep

0

Het artikel ‘Te lichte kalveren doodgespoten’ dat Monica van der Hall (op de foto links) vorig jaar schreef voor de regionale vakbladen van Agrio naar aanleiding van misstanden op verzamelcentra is journalistiek onderscheiden met de Bronzen Greep. De moed om over dit onderwerp een artikel te publiceren vond de jury ‘dapper’.

De sterke groei van de melkveestapel zorgde er vorig jaar voor dat er teveel kalveren werden aangeboden op veemarkten en andere verzamelcentra. Te lichte dieren die overbleven werden doodgespoten, omdat de handelaren, verzamelcentra en de melkveesector zelf niet zo snel tot een oplossing wisten te komen. Van der Hall kwam het onderwerp op het spoor binnen het redactionele project Jaar van het Kalf, dat er juist op gericht was om middels artikelen en video’s meer aandacht en kennis te genereren voor de opfok van kalveren.

Discussie en bedreigingen
Het risico dat met deze publicatie het imago van de melkveesector beschadigd kon raken, leidde zowel binnen de redactie als daarbuiten tot discussies en helaas tot doodsbedreigingen wanneer de redactie tot publicatie zou overgaan. Het was dan ook ‘een publicatie met impact’ volgens juryvoorzitter Bert Westenbrink waar ‘goed journalistiek denkwerk’ aan vooraf is gegaan. De voorzitter verwees daarmee ook naar het effect van het artikel. Het leidde tot vragen in de Tweede Kamer, zorgde voor transparantere uitvalcijfers en droeg bij aan het maken van afspraken tussen LTO en de Van Drie-groep.

De Volkskrant en Vork
De Bronzen Greep is de journalistieke prijs voor talent op het vakgebied van landbouw en wordt jaarlijks uitgereikt op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten. De Gouden Greep, de onderscheiding voor de beste journalistieke productie van 2016, ging naar Hidde Boersma. Hij maakte een artikel en video over de positieve effecten van genetische modificatie in Bangladesh voor De Volkskrant. Boersma schrijft ook regelmatig voor de Agrio-titel Vork.

Categorieën Algemeen

Tags vakprijs, bronzen greep, NVLJ

Reacties Nog géén reacties


Plaats een reactie

Nog geen reacties