Vierkante video doorbreekt traditie

0

Als we vroeger te lang tv keken, werden we al snel gewaarschuwd: 'Kijk maar uit, je krijgt nog vierkante ogen!' Tegenwoordig hebben 'vierkante ogen' een andere betekenis. Facebook, Instagram en LinkedIn en de nieuwste apps vertonen steeds meer vierkante video's. Een vierkante video neemt een groter deel van het scherm in t.o.v. de traditionele liggende rechthoekige video's en lijkt op alle social media het beste te werken. Ook kun je met een vierkante video beter inspelen op het gedrag van de kijker.

Benieuwd welke formaten je dan het best kunt gebruiken voor video en foto's op de diverse social media kanalen? Check dit artikel van Sproutsocial.

Doordat vierkante video's het totale beeld beter benutten, leveren ze meer views en interactie op. De veelzijdigheid aan videoformaten die je toe kunt passen op de diverse kanalen, bezorgt de videocreator wel meer werk. Je moet immers de content aanpassen aan het platform. Ik verwacht dat het in de toekomst nog wel meer ontwikkeld wordt en dat je met één druk op de knop diverse formaten kunt maken, of een standaard video kunt omzetten naar een vierkante variant. Maar desalniettemin zul je daar tijdens de opname rekening mee moet houden, om uiteindelijk alles goed in beeld te hebben.

Moet je nu alles omzetten om mee te gaan met dit fenomeen? Dat hangt er van af. Als je puur content produceert voor social media zoals Instagram en Facebook en je doelgroep vooral via mobiel bereikt, dan kan dat een verstandige keuze zijn. Gebruik je voornamelijk traditionele kanalen zoals YouTube en je eigen website, ga dan niet radicaal om. Pas het zo nu en dan toe en kijk hoe je doelgroep daar op reageert en hoe de conversie is. Er is ook nog een heel grote doelgroep met name op YouTube actief die wél het scherm draait. En als je dan een vierkante video hebt, benut je juist maar een klein deel van het beschikbare beeld.

Overigens is YouTube inmiddels ook actief bezig met de acceptatie van verticale video's, zodat je bij vertoning geen zwarte balken meer ziet aan de zijkant van je beeld. Met deze implementatie lijkt het VVS (Vertical Video Syndrome) steeds meer terrein te veroveren. Mijn advies: film horizontaal en, indien van toepassing, experimenteer met vierkante video.

Handige link waar je online je video bij kan snijden: https://crop.video

Samen aan de slag? Bel of mail mij!

Categorieën Video, Videoproductie, Algemeen

Tags video, videoproductie, vierkante video, techniek, social media, linkedin, facebook, twitter, youtube, vvs

Reacties Nog géén reacties


Plaats een reactie

Nog geen reacties