Aanvullende inkomsten nodig

SEM: Aanvullende inkomsten nodig uit niet-agrarische activiteiten

2 september 2021

Uit de eerste Sterke Erven Monitor (SEM) van Agrio blijkt dat het gros van de boeren denkt over tien jaar aanvullende inkomsten nodig te hebben uit niet-agrarische activiteiten. Agrio peilde begin september onder 850 boeren, in het breed opgezette onderzoek Sterke Erven Monitor, wat hen bezighoudt en hoe ze naar de toekomst kijken. Ondanks dat er veel zorgen zijn bij boeren zien ze ook kansen. Het verbreden van het bedrijf staat op de derde plaats. Daarbij ziet 21 procent verbreding met een niet-agrarische activiteit wel zitten, en dus als kansrijker dan verbreding met een andere agrarische tak (16 procent).

De uitkomsten van de Sterke Erven Monitor is vertaald naar vier thema’s: Boeren in transitie, Familie en maatschappij, Ondernemerschap en Bedrijfsstrategieën. Bij een zorg of kans loopt de schaal van 1 tot en met 5. Een laag cijfer betekent een kleine kans of kleine zorg en een hoog cijfer een grote kans of grote zorg.

Verbreding uit passie

Volgens melkveehouder Floor de Jong (45) heeft het gros van de boerenbedrijven over tien jaar aanvullende inkomsten vanuit verbreding of een niet-agrarische tak. „Bij ons in de Krimpenerwaard zijn er bijna geen melkveebedrijven meer die alleen maar melken. Het ligt wel aan de streek waar je bedrijf gevestigd bent. Hier in de Krimpenerwaard werd vroeger op bijna elke boerderij kaas gemaakt. Op ons bedrijf heeft dat een tijdje op een laag pitje gestaan. Maar mijn ouders hebben dat destijds weer opgepakt. En wij als volgende generatie zijn er mee door gegaan.” De Jong heeft een melkveebedrijf in Bergambacht, dat hij samen met zijn vrouw en zoon in maatschap runt.

Het kaas maken is voor De Jong een passie. Naast het kaas maken doen ze ook aan agrarisch natuurbeheer en hebben ze een boerderijwinkel. „Verbreden was voor ons geen noodzaak. We hebben een wat groter melkveebedrijf, dat goed loopt. Onze verbreding is echt een aanvulling op het bedrijf. Ik zou niet graag buiten de deur willen werken naast mijn melkveebedrijf. Dat vind ik gewoon jammer, omdat mijn passie bij het bedrijf ligt. Daarbij vind ik het leuk om samen met mijn vrouw en zoon op het melkveebedrijf te werken. Dat zou ik niet willen missen door een baan buitenshuis.”

Wat weet jij van jouw ideale klant?

Hoe goed ken jij de boer? Leer hem kennen tijdens een sessie Ken De Boer: