Een strategisch stappenplan

Volg deze zes stappen voor een effectieve videoproductie!

20 oktober 2022 Video

De afgelopen jaren is de populariteit van video enorm gegroeid. Daarmee is online video ook een ontzettend effectief middel geworden voor marketingdoelstellingen. Niet alleen bij mensen, maar bijvoorbeeld ook bij zoekmachines. Wist je dat Youtube (na Google) met twee miljard actieve gebruikers de grootste zoekmachine ter wereld is? En dat er maar liefst 500 uur video per minuut wordt geüpload?

Met de razendsnelle ontwikkeling van de technologie kan iedereen tegenwoordig video’s maken. De camera’s en microfoons van de nieuwste telefoons creëren verbluffende kwaliteit. Maar het produceren van een goede video die bijdraagt aan je marketingdoelstellingen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Door de vele werkzaamheden kan je enthousiasme al snel stranden. Zonde, want het maken van video’s is ongelofelijk leuk!

Om het enthousiasme erin te houden help ik je in zes stappen naar een effectieve videoproductie!

1 Doelstelling/strategie

Strategy first. Vraag jezelf goed af waarom je video wilt maken. Is videoproductie helemaal nieuw voor je? Maak het jezelf dan niet te moeilijk. Doelstellingen zoals ‘online zichtbaarheid’ of ‘naamsbekendheid’ zijn prima om mee te starten (het verhogen van de MQL-leads met 10% in Q3 is wellicht iets te hoog gegrepen als kennismaking). Formuleer dus een heldere en haalbare doelstelling voor jezelf.

Tip! Video produceren omdat de concurrent het ook doet is niet aan te raden. Video is echt een middel, en dient geen doel an sich te worden.

2 Doelgroep

Goed, je wilt werken aan je online zichtbaarheid. Wat ga je dan maken? Wat vind je doelgroep interessant? Het aanbod van video is gigantisch, dus maak iets waarvan je zeker weet dat jouw kijker het wilt zien. Waarschijnlijk is dat niet zoiets als ‘De vijf USP’s van onze nieuwe melkmachine’, maar eerder zoiets als ‘Vijf tips om optimaler te kunnen melken’ (niet voor niets is de naam van dit artikel… juist!). Dus, informeer en entertain!

Tip! Weten wat je doelgroep interessant vind? Vraag naast je directeur of manager ook eens collega’s die echt met de klanten praten. Loop eens langs bij sales of de klantenservice en leg hen voor welke vragen zij regelmatig krijgen. Laat je hierdoor inspireren, want dan weet je zeker dat je iets maakt wat de klant wilt zien! En heb je een super idee? Stel ter controle dan jezelf dan de vraag of je dit zelf ook in je vrije tijd zou willen kijken!

ALt

3 Formats

Oke, als producent van gewasbeschermingsmiddelen wil je klanten gaan informeren over onkruidbeheersing. Maar in wat voor vorm giet je het? Hoe maak je van dit idee een concreet format met begin en eind? Doe jezelf een plezier, en ga niet het wiel opnieuw uitvinden. Alle succesvolle programma’s zijn te herleiden tot een basisformat (kijk maar eens hoeveel succesvolle spinoffs er zijn van talentenjachten).

Een gangbaar format om mee te starten is bijvoorbeeld die van De Rekenkamer: wat kost een oliebol? Of de Keuringsdienst van waarde: Hoe wordt een visstick geproduceerd?

Youtube staat vol met how to-video’s, die in de basis allemaal bestaan uit één vraag: hoe plak ik een fietsband? Het succesvolle Youtube-kanaal van de ANWB staat er vol mee: wat gebeurt er als ik diesel in een benzine-auto gooi?

Tip! Leg de lat niet te hoog voor jezelf en houd het simpel. Probeer niet De Wereld Draait Door na te bootsen, maar start met iets eenvoudigs zoals bovenstaande vragen van klanten.

alt

4 Productie

En? Een kei van een format uitgewerkt? Zoals we weten is het aanbod gigantisch. De laatste jaren zijn wij als mediaconsument enorm verwend geraakt. Zorg er daarom voor dat de video’s van goede kwaliteit zijn. Het hoeft geen televisie-kwaliteit te zijn, maar zorg voor minimaal Full HD-kwaliteit en goede audio. Maak het zo dat het lekker wegkijkt.

Tip! Zit je vol goede ideeën, maar loop je tegen de productie aan? Inventariseer eens de mogelijkheden om de productie het uit te besteden zoals bij ons videoteam. Of wil je jezelf graag tot videomaker ontwikkelen? Wij zijn druk bezig met het opzetten van workshops en online cursussen zodat jij alle fijne kneepjes van het vak eigen kunt maken!

5 Consistentie

Online zichtbaarheid creëren met slechts één video is een utopie (tenzij je viral gaat). Voor de meeste doelstellingen is een bepaalde frequentie vereist. Je boodschap krijgt pas een plekje in het brein als het voldoende zichtbaar is. Het is de kracht van herhaling (maar waak voor verveling!). Zorg dus voor meerdere contactmomenten met je doelgroep en voldoende bereik!

Tip! Maak voor elke week videoproductie voor een periode van drie maanden. Bereik opbouwen kost nou eenmaal tijd. Na twee maanden heb je een minimale hoeveelheid aan kijkcijfers om een eerste evaluatie op te maken. Voordeel: je hebt nog een maand de tijd om bij te sturen en de opvolgproductie te maken (hoe vet is dat, seizoen 2?). Zo voorkom je gaten in je video-planning!

6 Distributie

Het leukste gedeelte zit erop! Alle video is geproduceerd. Maar nu, hoe ga je het nu aan de man brengen? Youtube, Facebook, Instagram, TikTok, via nieuwsbrieven, je eigen website (oh, bijna vergeten: wat dacht je van de online kanalen van Agrio zoals Melkvee.nl of Vee&Gewas?).

Vaak wordt de vraag gesteld: ‘Waar zit mijn doelgroep?’. Breed genomen zit je doelgroep overal, alleen is de vraag of zij overal ook op jouw content zitten te wachten. Een zakelijk platform als LinkedIn leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor vacaturevideo’s, maar je kunt jezelf afvragen of het verstandig is om daar een blooper-compilatie te plaatsen.

Tip: Wacht niet tot de laatste fase met het nadenken over de distributie. Denk in het begin ook al goed na over waar je de video’s wilt plaatsen. Wist je bijvoorbeeld dat staande video’s op mobiel veel meer beeldscherm vullen dan liggende video’s, en daardoor veel meer engagement hebben? Zit jouw doelgroep veel op Facebook dan zijn dit zaken om zeker rekening mee te houden voordat je begint!

Trial en error

Ga vooral aan de slag. Niets is zo leerzaam als het gewoon doen, zeker bij videoproductie. Heb je vragen over je strategie? Wil je eens wat meer weten over formats? Of tips nodig bij je productie en distributie? Bel of mail gerust en wij denken graag met je mee!

Lees meer over Video